Sanal Balkonlar: İlginç Bir Görüntü Sistemi Uygulaması

Geçtiğimiz on yıl boyunca görüntü sistemlerinin her geçen gün tüketiciler ile daha yakınlaştığını ve tüketiciler nezdindeki etki ve kullanım alanını genişlettiğini gördük. Yaşadığımız mobil devrim sonrası yaygınlaşan akıllı cihazlar bu değişimde lokomotif rolü üstlendi ve görüntü sistemleri oturma odalarımızdan çıkıp ceplerimize girdi.

Ancak bu değişim burada kalmadı ve tüm görüntü sistemlerine sirayet etti. Toplumsal bilgi paylaşımının giderek önem kazanması ve karşı etkileşimli interaktif sistemlerin yaygınlaşması gibi öne çıkan trendler sayesinde LED ekranlar, projektörler ve monitörler gibi “profesyonel” olarak adlandırdığımız görüntü sistemlerinde bile profesyonel ile tüketici arasındaki makas giderek daraldı.

Bu sayede profesyonel görüntü sistemleri çok daha farklı uygulamalarda boy göstermeye ve tüketicilerin hayatlarına, çok daha insani gereksinimlerine dokunmaya başladılar. Bunun çok iyi bir örneği de sanal balkon uygulaması.

Sanal Balkonlar ile Tüm Kamaralar Okyanus Manzaralı

Uzun deniz seyahatlerinde sık karşılaşılan sorunlardan birisi kapalı kabinlerde kalan yolcuların yaşadığı klostrofobi. Bunun en önemli sebebi tabi ki dışarısının görünmemesi. Royal Caribbean deniz yolları bu sorunun üstesinden gelmek için yaratıcı bir çözüm bulmuş: Sanal balkonlar.

Kapalı kabinlerin bir duvarına kurulan büyük bir ekrandan yansıtılan görsel ve işitsel okyanus manzarası ile yolculara çok daha ferah bir ortam algısı yaşatılıyor ve klostrofobinin istenmeyen etkileri bertaraf ediliyor.

Royal Caribbean şirketinin sahibi olduğu Navigator of the Seas ve Quantum of the Seas gemilerinde şimdilik sırasıyla 81 ve 373 kapalı kabinde sanal balkon uygulamasına yer verildi.

Tabandan tavana kadar uzanan 80” boyutunda LCD ekranların kullanıldığı uygulama oldukça detaylı araştırmaların sonucunda geliştirilmiş. Örneğin yürütülen bu araştırmalar sonrasında şirket yöneticileri ekranlarda balkon korkuluklarını bile simüle etmeye karar vermişler zira korkuluksuz, açık bir okyanus görüntüsünün yolcuların bir çoğunu tedirgin ettiği ve tehlike hissi yarattığı görülmüş.

Deniz Tutmasından, Balkon Korkuluğuna Tüm Ayrıntılar Düşünülmüş

Ancak korkuluk detayının eklenmesi de bambaşka yeni görsel zorlukların aşılmasını gerektiriyordu. Korkulukların pencerenin dışında görünmesi gerekiyordu, yani derinlikli/3 boyutlu bir görüntü gerekiyordu. Güneşin konumuna göre korkulukların görünümü de değişmeliydi, güneşin hareketlerini takip edip bunu GPS’ten alacak konum bilgisi ile birleştirecek ve yapılan hesaplamalar sonrası gerçekçi gölgelemeler ekleyecek bir yazılım da sanal balkon uygulamasına entegre edildi.

Okyanusun görüntüsü ise gemilerin muhtelif yerlerine yerleştirilen kameralar aracılığıyla canlı bir şekilde yansıtılıyor. Kameralar 4K çözünürlüğe ve 240 fps tazeleme hızına sahip.

Şirket olabildiğince gerçekçi bir deneyim yaşatmak için şimdilik kamera sistemlerinin dışarıdan yansıttığı gerçek görüntüye müdahele olanağı tanımıyor. Ancak ileride yolculardan böyle bir talep geldiği takdirde istenilen manzarayı sanal balkonlara yansıtmak mümkün.

Sanal balkon sistemi uygulanırken dikkat edilen noktalardan birisi de yolculara deniz tutulması yaşatmamak oldu. Bunun ve harekete bağlı diğer istenmeyen etkilerin önüne geçmek için araştırmacılar ekranları denize bakan duvara asmanın ve kameralardan gelen görüntünün ekranlara aktarımı sırasındaki gecikmenin minimuma indirilmesinin gerekli olduğunu keşfettiler. Gecikmeyi minimuma indirmek için fiber optik kablolar, özel yazılımlar ve gelişmiş sunucu ve işlemciler kullanıldı.

Yaratıcı Görüntü Çözümleri Kurumların Fark Yaratmasını Sağlıyor

Sanal balkon uygulaması daha üstün bir seyahat deneyimi sunarken, kapalı kabin ücretlerini de eskiye oranla ciddi oranda yukarı çekti. Diğer bir deyişle bu yaratıcı görüntü sistemi uygulaması ile kurum gelirlerini ve karlılığını arttıracak artı değerli hizmetler geliştirme konusunda daha önce sahip olmadığı bir esnekliğe kavuştu.

Sanal balkon uygulamasının başarıya kavuşması diğer alanlardaki benzer uygulamaları da cesaretlendiriyor. Akla ilk gelen apartman dairelerinde benzer bir amaçla kullanılabilecek sanal manzaralar. Uygulanacak “sanal pencere” uygulaması ile bir penceresi olmayan ya da apartman boşluğu gibi iç bunaltıcı bir manzarası olan odaların – sahibinin isteğine göre – çok daha iç ferahlatıcı, aydınlatıcı, sakinleştirici vs bir manzaraya kavuşması mümkün olacak.