Lazer Teknolojilerine Işık Tutuyoruz: Lazer Teknolojileri Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde, ProAV sektöründe lazer ışık kaynaklı projektörlere duyulan ilgi çığ gibi büyüdü. Orta vadede geleneksel lambalı projektörlerin pabucunun dama atılmasına neden olacak çığır-açıcı bir teknolojik gelişme olarak değerlendirilen lazer projektörler, üreticiler tarafından üretim planlarına alıp saf lazer, lazer fosfor ve lazer fosfor hibrid gibi tanımlamalarla pazarlanmaya başlandılar. Müşteriler için lazer aydınlatma teknolojisi göz ardı edilemeyecek çok önemli bazı avantajlar sunuyor, ancak kendileri için en iyi seçimi yapabilmeleri için piyasadaki değişik lazer teknolojileri arasındaki farklara hakim olmaları gerekiyor.

Büyük Ölçekli Uygulamalarda En Üstün Görüntü Performansı için RGB Lazer

3-Primary (3P) ya da RGB lazer olarak da bilinen “Saf Lazer” ışığı direkt toplam kırmızı, mavi ve yeşil 3 adet lazer kullanarak üretiyor. RGB lazer sistemlerinin en önemli avantajı yüksek ışık gücünün yanısıra renk gamutu, kontrast oranı ve dinamik range gibi ilk akla gelen görüntü kalitesi parametrelerinde lambalı projektörlere göre çok daha üstün bir performans sergilemesi. Tüm bu özellikleri RGB lazer sistemlerini büyük formatlı uygulamalar ve dijital sinema uygulamaları için ideal bir çözüm haline getiriyor.

Düşük Sahibiyet Maliyeti Lazer Fosfor ile Yepyeni Bir Anlam Kazanıyor

Lazer fosfor sistemlerinde aydınlatma işini, lambalı projeksiyonlardaki HID (high-intensity discharge) lambalar yerine mavi lazer diyotlar üstlenir. Üç ana rengin üretimi çok aşamalı bir süreç sonunda gerçekleşir. Önce lazer diyot fosfor çarkına yansıtılarak sarı ışık üretilir. Bu sırada mavi lazer fosfor çarkındaki açıklıklardan geçer. Bir sonraki aşamada projektör oluşan sarı ışığı renk çarkına yönlendirir ve burada kırmızı ve yeşil renk üretilir. Bu sırada mavi lazer bir difüzörden geçirilir. Üretilen kırmızı, mavi ve yeşil renkler DLP-chip gibi bir görüntüleme yüzeyine yönlendirilirler  ve sonrasında lensten geçerek ekrana yansıtılırlar.

Lazer fosfor sistemleri farklarını kullanım ve bakım maliyeti (TCoO) boyutunda hissettirirler. Öncelikle aydınlatma sistemin parlaklığı %50 seviyesine inene kadar geçen süre geleneksel lambalı sistemlere göre çok daha uzundur.  Lambasız sistem, lamba ve filtre değişim gereksinimini ortadan kaldırır; böylece cihazın bozuk/çalışmaz halde kaldığı süre minimuma iner, lambalı projektörlerle birlikte gelen “gizli” bakım maliyetleri ortadan kalkar. Lazer fosfor projektörler uzun kullanım ömürleri ve hem zahmetsiz hem düşük maliyetli bakımları ile kurumsal toplantı odaları, eğitim ortamları ve sabit lokasyonlu eğlence uygulamaları için son derece uygun bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Lazer fosfor hibrid projektörler, lazer fosfor sistemler ile çok benzer bir sisteme sahip olmakla beraber, daha güçlü bir kırmızı renk üretimi için ikinci ya da üçüncü bir ışık kaynağı – genellikle LED – kullanırlar.

Lazer Projektörler Gerçekten Sıfır Bakım mı Gerektiriyor?

Lazer aydınlatmalı projektörlerin biz görüntü sistemleri profesyonellerinin hayatına hızlı bir şekilde giriş yaptı. Bu süreci daha da hızlandırmak ve neden lazer fosfor sorusuna tatmin edici bir cevap verebilmek adına sıkça yapılan vurgulardan birisi de lazer fosfor projektörlerin hiç (sıfır) bakım gerektirmediği iddiası. Kimi üreticiler tarafından sıkça dillendirilen bu iddia ne yazık ki tam olarak doğru değil.

Lazer fosfor ışık kaynakları solid-state ve kullanım ömürleri boyunca hiçbir bakım gerektirmiyorlar, bu doğru. Ancak bu sadece ışık kaynağı için gerekli.  Lazer ışık kaynaklı projektörlerin fan, lens, vb. diğer aksamları maksimum verimlilik ve performans almak için düzenli bakıma tabi tutulmalıdır.

Lazer ışık kaynaklı projektörler şüphesiz hepimizi heyecanlandırıyor. Arttırılmış parlaklık, performans ve kullanım ömrü ile müşteriler için yepyeni kapılar ve fırsatlar açmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi, bu yeni teknolojinin de tam olarak ne vaad ettiğini anlamak hepimiz için çok önemli.