İplik Ekranın Eşi Benzeri Yok

New York merkezli Breakfast LLC kendini farklı sistemleri büyük bir hızla tasarlayıp prototipini oluşturabilen ve müşterileri olan şirketler ve markalar için “fikri mülkiyet” geliştirebilen bir firma olarak tanımlıyor. Breakfast tarafından geliştirilen son ürün tam 1.5 senelik bir emeğin ürünü ve biz görüntü sistemi profesyonellerinin de ilgisini çekecek cinsten. “İplik Ekran” olarak adlandırılan bu ekran daha önce gördüğümüz farklı ekran tiplerinin hiçbirine benzemiyor.

İlk farkı boyutu. İplik Ekran sistemi tam 3.5 metre yüksekliğinde, 3 metre genişliğinde ve 1 metre derinliğinde. Sistem aşağdaki resimlerde gözüken modüllerin 200 tanesi bir araya getirilerek oluşturuluyor. Her bir model 32 makara renkli iplik içeriyor. Tüm sistemde kullanılan 6400 (32 x 200) makara 80 x 80 bir dizi halinde sıralanıyor, ki bu da sistemin çözünürlüğünü oluşturuyor.

Herbir makarada 1.5 metreden biraz uzun, kurdeleye benzer iplik mevcut. Herbir kurdele 36 adet 4.5 santimetre uzunluğunda segmentten oluşuyor.Her segment de farklı renkte. Tüm makaralar bir motora bağlı ve bu motorlar, bir piksel görevi gören makaraları döndürerek, her bir renk segmentinin doğru zamanda modülün önüne denk gelmesini sağlıyorlar. Bu sayede görüntü oluşuyor.

Her kurdelede yansıtıcı bir şerit var. Bu şerit kızılötesi bir sensör tarafından taranıyor ve her defasında doğru, istenilen rengin gösterildiğinden emin olunuyor. Yani tüm sistem, kurdele konumlarında gerçekleşebilecek hatalara karşı önlem mekanizmaları ile donatılmış.

Tüm İplik Ekran sistemi 200,000’in üzerinde parçadan oluşuyor. Bu sayının daha iyi anlaşılabilmesi için şu örneği verebiliriz: normal bir arabada bulunan 25,000 civarı parçanın 8 katı. İplik Ekran’ın tüm parçaları özel olarak tasarlanmış ve sıfırdan üretilmiş.

Ekran sisteminin toplam ağırlığı 1 tona yakın. Tüm bu ağırlığı taşımak için sağlam bir iskelet gerekiyor. Bu sağlam ama hafif yapının kendisi de 100ün üzerinde aluminyum parçadan oluşuyor.

İplik Ekran Forever 21 adlı giyim firmasının yürüttüğü reklam kampanyasının bir parçası olarak geliştirildi. 22 ve 28 temmuz tarihleri arasında kullanıcıların popüler fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’da etiketledği fotoğrafları Breakfast’ın New York stüdyosundaki İplik Ekran’da sergilendi. Fotoğrafları paylaşılan kullanıcılara daha sonra İplik Ekran’daki fotolarının bir videosu da gönderildi.

İplik Ekran, görselliğin ve görüntü sistemlerinin hayatımızın ne kadar vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini bizlere birkez daha, inkar edilemez bir şekilde kanıtlıyor. Özellikle perakende (mağazalar, AVMler, restoranlar, vs) gibi son kullanıcyla temasın zirve yaptığı iş alanlarında müşterinin ilgisini çekmek söz konusu olduğunda bir ekran çok şey ifade edebiliyor – her ne kadar bu ekran renkli ipliklerden yapılmış olsa bile!