Dijital, Sinema Kullanımımızı Değiştiriyor

IHS’ye göre dünyada, son on yıl içerisinde, sinemalardaki dijitalleşme  %98 oranı ile tek kelimeyle bir meteor etkisi yaratmıştır. Multipleks sinemanın çıkışı ile birlikte birçok pazarda sinemaya olan talep hızla yükselişe geçerken, dijital sinema ekranlarını deneyimleyecek yeni bir izleyici kitlesine ulaşmak için de büyük bir istek doğurmuştur.

Mayıs ayı ortasında, Londra Vue Westfield’ da, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve dünya çapında bilinen bir oditoryumda gerçekleştirilen, Overwatch oyunu organizasyonunda, oyundan sinematik görüntülere ve oyun geliştiricilerin röportajlarına yer verildi. Bu fikir çok yeni olmamakla beraber aklımıza geçtiğimiz aylarda yayımlanan bir röportajı getirdi.

Odeon;  bünyesinde toplam 2243 salonlu 243 sinema bulunduran ve dijital sinemadaki yenilikleri takip edip deneyimleyen Avrupa’nın en büyük sinema zinciridir. Mike Bradbury ve Simon Soffa (sinema teknolojisi ve iletişimi müdürleri) sinema zincirinin değişen iş modelleriyle ilgili birkaç hususu ele aldı.

Kurumsal organizasyonlar dijital sinema sektörünün önemli bir parçası olsalar da, asıl hikayenin sadece ufak bir parçasını temsil ettiği söylenilebilir. Sinema gösterimleri dışında konserler, canlı spor etkinlikleri ve tiyatrolar gibi seyircileri içine çeken alternatif içeriklerin çoğu artık son derece profesyonelce üretiliyor ve sahneleniyor.

Öte yandan oyun için salon kiralama uygulaması da sinema sektöründeki farklı bir kullanım alanı olarak karşımıza çıkmakta. Odeon bünyesindeki ekrana konsol bağlanarak savaş oyunlarının oynanabildiği kiralık sinema salonları Avrupa kıtasında - özellikle Almanya’da – artık büyük talep görüyor. Hatta bu uygulama Odeon’un salon kiralama sayfasında gösterilmektedir.  Özellikle yarış oyunları da (eSports) tercih edilen diğer bir popüler oyun çeşidi olarak bu bağlamda ön plana çıkıyor.

Glasgow’daki Cineworld, 2012’de UK’de özel oyunlar için salon kiralama uygulamasını başlatan ilk şirkettir. Cineworld pazarlama müdürü Ged Hopkins, “ İçinde bulunduğumuz dijital sinema salonları dönemiyle bağımsız sinema gösterimleri ile oyunlar daha ulaşılabilir ve uygun fiyatlı hale geldi ve son dönemde de popülaritesini giderek arttırmakta. Bu sıralar, Call of Duty oyununun 3D gösterimini test ediyoruz. RealD sistemimizle birlikte bu kombinasyonun çok popüler olacağını ve ses getireceğini düşünüyoruz. “

Dijital teknolojiyle birlikte bu uygulamaların hepsi mümkün.  Uydu alıcılı sinema makineleri sayesinde film esnasında bile artık canlı yayın içerikleri gösterilebiliyor. Eğer uydu alıcılı makineler olmasaydı, gösterime girmesine rağmen filmi seyredebilmek için günlerce beklememiz gerekebilirdi.  Şimdi ise bu işlem bir dosya gönderimi kadar basit ve hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Bradbury ve Soffa’ya göre, “Günümüzde çoğu ekranlar yüksek çözünürlükte görüntü verebilmekte. Odeon da 15m’den fazla genişliğe sahip tüm ekranlarında DCI-4K projeksiyon cihazları kullanmaktadır. Buna göre UHD olarak master edilmiş – bunu yine dijitalleşmenin bize sağladığı bir fayda olarak görebiliriz -  içerik 2K bir projeksiyon cihazında bile mükemmel bir sonuç verebiliyor. Bu da bize yüksek kalitede bir görüntü için kilit faktörün görüntülenecek içerik olduğunu açıkça gösteriyor.”

Tüm bu nedenlerle, sinema sektörü dijital teknolojiye çok şey borçlu. Görüntüler, HDR, geniş renk gamı ve HFR teknolojileriyle gelecekte daha iyi olma yolunda ilerliyor. Günümüzde bu formatları destekleyen projeksiyon cihazları zaten üretildi. Sadece uygun içerikleri beklemekteyiz. Dijital teknoloji sayesinde bu, çok da uzun süreceğe benzemiyor.