Blu-Ray Disc Kurumu Ultra HD Blu-ray Lisanslamasına Başlıyor

Blu-Ray Disc Kuruluşu (BDA) yeni Ultra HD Blu-ray™ formatının lisanslamasına 24 Ağustos, 2015 tarihinden itibaren başladığını duyurdu. BDA yeni ürünlerin dağıtımının yıl sonuna tekabül eden 2015 tatil sezonuna yetişeceğini öngörüyor.

Dünya çapında 2014 yılında 11.7 milyondan 2019’da 95.6 milyona büyümesi beklenen Ultra HD televizyon (ve diğer UHD tüketici cihaz) pazarına Ultra HD çözünürlükteki içeriklerin daha tutarlı ve güvenilir aktarımını sağlayan bu yeni format, tüketici elektroniği, IT ve içerik üretim sektörlerinin başbaşa vermesiyle ortaya çıktı.

Ultra HD Blu-ray giderek büyüyen Ultra HD ekosisteminin kritik öneme sahip bir parçası. Çözünürlük, kontrast, renk ve ses alanındaki gelişmeler sayesinde hayatımıza giren Ultra HD, yaşamın sunduğu renk ve ses zenginliğinin yanısıra içerik üreticisinin amacını en doğru şekilde yansıtan duyusal bir deneyim sunuyor, bu sayede “ev eğlencesi”nin tanımı baştan yazılıyor.

Ultra HD televizyon pazarının popülerliğinin ve erişilebilirliğinin hızla artarken, fiyatların da çok daha makul seviyelere gelmesi bekleniyor. Ancak bu süre zarfında, UHD içerik tüketimi, UHD yayın altyapısının olmayışı/yetersizliği ve UHD streaming için gerekli bant genişliğinin yüksekliği gibi kimi soru işaretleri içeriyor. İşte Ultra HD Blu-ray de tam olarak bu noktada devreye giriyor. Ultra HD içeriklerin günümüz şartlarında izlenebilmesini mümkün kılan Ultra HD Blu-ray sayesinde zamanla tüketicilerin UHD’ye olan aşinalığı ve adaptasyonu da artması bekleniyor.

Ultra HD Blu-ray formatı, en aydınlık ve en karanlık görüntüler arasındaki oran/mesafeyi ciddi ölçüde arttırarak tüketiciye daha gerçekçi bir izleme deneyimi sunan HDR içerikler oynatacak. Bunun yanında daha geniş bir renk gamı, daha yüksek çerçeve hızı (60fps) ve 3840x2160 piksele varan bir çözünürlük de Ultra HD ile gelen özellikler arasında. Opsiyonel olarak gelen “dijital köprü” özelliği ile tüketiciler satın aldıkları dijital içerikleri evde, ofiste, mobil farklı cihazlarda oynatabilecekler.

“Ultra HD Blu-ray sunduğu eşsiz, tutarlı ve güvenilir görsel deneyim ile Ultra HD eğlencenin standardı olmaya aday gözüküyor – aynen Blu-ray Disklerin HD içeriklerin standardı haline geldiği gibi,” diye konuşan BDA Promosyon Komitesi Başkanı Victor Matsuda “Lisanslamanın resmi olarak başlangıcı ile 2015 tatil sezonu başlamadan birçok büyük şirketten uyumlu cihaz duyuruları gelmesini bekliyoruz”

Ultra HD Blu-ray diskleri oynatmak isteyenlerin Ultra HD Blu-ray oynatıcıya ihtiyacı var. Ultra HD Blu-ray oynatıcıya sahip tüketiciler, hem oynatıcılarının hem de televizyonlarının up-scaling özellikleri sayesinde geniş Blu-ray Disc arşivindeki 10,000’i aşkın eseri oynatabilecekler.