Azalan Piksel Aralıkları ile Daha Etkileyici LED Ekranlar Geliyor

Bundan sadece birkaç yıl önce, LED ekran satın almak istediğinizde, 2 seçeneğiniz oluyordu; uzak mesafeden izlemek için 6mm piksel aralığı ve çok uzak mesafeden izlemek için 12 mm piksel aralığı.

Ancak son birkaç yıldır, Infocomm ve Digital Signage Expo(DSE) gibi fuarlarda yakından takip etme olanağı bulduğumuz üzere, minimum piksel aralıkları hızlı bir şekilde azalmakta. Las Vegas’ta gerçekleşen DSE 2015 sergisinde, Panasonic 1.1 mm piksel aralığına sahip ürününü tanıtırken, diğer markalar da tanıttıkları ürünleri ile pek de geride olmadıklarını gösterdiler. Hatırlamak lazım, plazma televizyonlar piyasaya ilk sürüldüğünde piksel aralıkları 1.1mm'ydi. LED ekranlar şu an ilk zamanlarına göre çok daha farklı ve geniş bir uygulama yelpazesine sahip, ve ilk yılların aksine minimum izleme mesafesi bir futbol sahasının yarısından çok daha kısaldı.

Çoğu üretici LED ekranlarını 12 ya da 24 inç kenar uzunluğuna sahip, çerçevesiz (veya “neredeyse çerçevesiz”) modüller kullanarak inşa ediyor. Boyuna, piksel aralığına ve üreticisine bağlı olaraktan fiyatlar $2000 ile $6000 arasında değişmekte. Bu fiyatlar görünüşte yüksek, ancak DSE sergisinde konuştuğumuz tüm üreticiler perakende sektörünün prestijli isimlerinden ciddi erken talep olduğunu belirttiler. Üstelik LED ekran fiyatları büyük bir hızla düşüyor.

Güncel ürünler her ne kadar cazip olursa olsun, düşük maliyetli ve/veya daha ufak piksel aralıklı LED ekranların pazarı çok daha büyütmesi bekleniyor. Peki bu gerçekten mümkün mü? LED çip üreticisi Osram Opto Semicondutors’a göre bu sorunun cevabı “evet”. Osrom Opto yeni yaptığı açıklamada yeni IntelGreat projesinin ortağı olucağını açıkladı. Bu projede Osram GmbH,  Fraunhofer-Gesellschaft, LayTecAG, Würth Elektronik GmbH ve Mühlbauer GmbH'de yer alıcağı biliniyor. Proje Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından da desteklenmekte.

Bu projenin asıl amacı "katma değerli bireysel aşamalar arasındaki bariyerleri kaldıran" yüksek-verimlilikli LED ekranlar üretmek diye konuşan Proje koordinatörü Jürgen Moosburger şöyle konuştu, "LED üretimi için tamamen sıfırdan yeni konseptleri araştıracağız ve geleneksel üretim yöntemlerini sorgulayacağız. Yeni üretim konseptlerinin yardımıyla, hem düşük maliyetli hem de yüksek derecede entegre olmuş modülleri üretebilecek bir konuma erişeceğimizi öngörüyoruz”.

Bu amaçlar micro-LED görüntü sistemlerinin yanısıra geleneksel signage ve aydınlatma uygulamalarını da içeriyor.

Kısacası LED piksel aralıklarının her geçen gün azalmaya devam edeceği oldukça güvenli bir öngörü olacaktır.