Apple Watch Giyilebilir Teknolojiler Pazarını Kitlelere Yayabilecek mi?

Apple Watch’ın beraberinde getirdiği en büyük süpriz belki de adının “i” harfi ile başlamıyor oluşuydu. Ürünün lansmanını takiben yapılan incelemelerin çoğunda eleştirmenler Apple Watch’dan akıllı saat üretimindeki standartları yükseltmesi nedeniyle övgüyle bahsetti ve azami verimlilik ve işlevsellik için cihazın iPhonelar ile kablosuz bağlantı özelliğinin olması gerektiğine dikkat çekti. Ancak en nihayetinde bir ürünün başarısını eleştirmenler değil pazardaki ve son kullanıcılar nezdindeki cazibesi belirliyor. Peki Apple –önceki ürünlerinde gerçekleştirdiği gibi– olmayan bir pazarı baştan yaratmayı başarabilecek mi?

Eylül 2013-Eylül 2014 arası 52 haftalık dönemde 964 milyon akıllı telefona karşılık toplam 2 milyon akıllı saat satıldı ve $130 milyonluk Pazar büyüklüğüne ulaşıldı. Yorumculara göre satış rakamları arasındaki bu fark “niş bir ürün” ile “giderek yaygınlaşan bir gereksinim” arasındaki farktan kaynaklanıyor.

Apple’dan beklentiler yüksek

Ancak söz konusu Apple Watch olunca daha pembe bir tablo çizen yorumcular da azınlıkta değil. Eleştirmenler arasında hakim bir görüşe göre Apple Watch bir gecede vazgeçilmez bir teknolojik/dekoratif aksesuar haline gelmese de ilk senesinde 60 milyon adetlik bir satış rakamı çok da erişilmez gözükmüyor.

Apple akıllı saatler konusunda da diğer ürünlerinde izlediğine benzer bir strateji izliyor. California merkezli teknoloji devi, akıllı telefonlar ve tabletlerde de olduğu gibi pazara çıkan ilk ürün olmak için acele etmedi. Bunun yerine daha üstün tasarım, marka itibarı ve pazarlama faaliyetlerinin sinerjisi ile rakiplerinin erişemediği satış rakamlarına ulaşmayı hedefledi.

Apple Watch ile beraber akıllı saatlerin bir ürün olarak daha fazla meşruiyet kazanması ve bu pazarın kısa bir sürede (2016 yılına kadar) Apple’ın hakimiyetine girmesi bekleniyor (Forrester Research). Apple ile ilgili bu iyimserliğin en büyük sebebi şirketin geçmişteki mp3 çalar (iPod) ve akıllı telefonlar (iPhone) lansmanları sırasında ve sonrasında gösterilen üstün performans.

2015’in başında raflardaki yerini alacak olan Apple Watch’un üç ayrı tipte (Watch, Sport ve Edition) ve iki ayrı boyutta (38 mm ve 42 mm) modelleri olacak. Cihazlar, cilalı veya uzay siyahı paslanmaz çelikten, gümüş veya uzay grisi anodize edilmiş aluminyumdan ve 18-karat gül rengi veya sarı altın kasalara sahip. Apple Watch’ın birbirinden göz alıcı 11 ayrı bant tasarımı da bulunuyor.