3D’nin Yeni Umudu AR mı?

İnsanoğlu 3 boyutlu mekanda konum belirleme konusunda inanılmaz başarılı, Google’ın Project Tango’sunun, Intel’in Real Sense’inin ve diğer sayısız girişimin de ortaya çıkışının temelinde işte bu gerçeklik yatıyor.

Bu şirketler, uyumlu tüm cihazlarda yakınlık hissini vermek veya bilgisayar görüşünü mümkün kılmak için haritalandırılmış 3D mekanların konumsal veya hareketsel takibini (positional ve motion tracking) yapıyor. Bu temelde her hareketi takip ederek ve 3D mekanı gerçek-zamanlı olarak haritalandırmak yoluyla gerçekleştiriliyor. İşte bu uygulama, beklenen patlamayı bir türlü gerçekleştiremeyen ve giderek gözden düşen 3D teknolojisini yeniden – belki de ilk defa – ayaklandıracak ve canlandıracak çözüm olabilir.

Google’dan Johnny Lee, Google I/O 2015’teki son konuşmasında konuyla ilgili şu sözleri sarf etti: “Bilgisayar görüşü ve 3D tracking iç mekan navigasyonundan VR, AR ve robotik bilimine yeni mobil deneyimlerin vazgeçilmez bir parçası olacak.” 2 gün boyunca program geliştiricilerini biraraya getiren ve Mayıs ayında düzenlenen Google I/O 2015’te Google “Cardboard” adını verdiği sanal gerçeklik görüntüleyicisini ilk defa katılımcıların beğensine sundu. Sadece bir ay sonra Haziran’da, Güney Kore Telekom (SKT) ve Google bu konudaki stratejik partnerliklerini açıklarken, 2D kamera feed’inden görüntülenen sanal içeriklerden ve Tango platformunun eşsiz 3D mekan tanıma teknolojisinin gücünden örnekler verdi.

Google’ın sunduğu çözüm kısmen Myriad 1 adı verilen ve CEO Remi El-Ouzzane tarafından “tüm sahne ve görünümlerden zeka dolu çıkarımlar yapabilmeyi” hedefleyen bir görsel işlem çipi olarak tanımlanan Movidius teknolojisine dayanıyor. Movidius, 3D harita formunda mekan tanımlama sağlamak için derinlik algısının ötesine geçerek nesnel ve bağlamsal -yani objeleri ve şartları göz önünde bulunduran -  bir düzlemde çalışan bir bilgisayar görüşü prosesör çipi geliştirdi. Tango’da kullanılan diğer donanımlar arasında hareket sensörleri ve hem 2D hem 3D derinlik sensörleri yer alıyor.

Google Project Tango’nun yanısıra Cardboard adını verdiği uygun fiyatlı sanal gerçeklik cihazı üzerine de uzun süredir çalışıyor. Google’ın, çalışanlarının bağımsız fikir yürütmesini cesaretlendirmek amacıyla uygulamaya başladığı “Yüzde 20” yan proje insiyatifi bağlamında yürütülen bu çalışmalar, bir yanıyla 3M Post-it-Note efsanesini hatırlatıyor. 3M’in çalışanlarına verdiği yüzde 15 dış-çalışma izni sonucunda doğan Post-it-Note en nihayetinde 3M için milyar dolarlık bir iş koluna ve gelir kapısına dönüşmüştü. Bundan 40 yıl sonra Google bunun bir benzerini, karton kesim şablon, lastik bant ve mıknatıs kullanarak sıradan akıllı telefonları sanal gerçeklik izleyicisine çeviren Cardboard ile gerçekleştirmeyi umuyor.Tabi ki bunun için gelişmiş bir görsel-yakalama teknolojisi ve yazılım motoru da gerekli.

9 Haziran tarihli BusinessKorea.co.kr haberine göre Güney Kore kamu kurumu IITP (Information & Communications Technology Promotion) 2016’da 500 milyon USD’dan 2020’de 120 milyar dolara çıkması beklenen AR (arttırılmış gerçeklik) pazarının muazzam potansiyelinin farkında. Kurum, AR teknolojilerinin eğitim, uzaktan medikal teşhis, yayın, mimari tasarım ve üretim süreçleri kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede katma değerli uygulamalarının olacağını öngörüyor. Aynı zamanda bu alandaki en güncel gelişmeleri de yakından takip ediyorlar – Apple’ın Metaio’yu (Mayıs 2015), Facebook’un Surreal Vision (Occulus Research’e katılmak üzere) satın alması gibi. Sonuç olarak şu güne kadar beklenen patlamayı bir türlü gerçekleştirememiş olması ile herkesin dilinde eğlence konusu haline gelen 3D teknolojisi en sonunda ayaklanacak gibi – ancak tabi ki insanların mekan ve hareket algısına uyumlu ve onları güçlendirecek AR (arttırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) pazarlarına odaklanarak. 3D, nihayet önlenemez AR ve VR sistemlerinin bir parçası olarak kendini bulacak.